logo.png
Contact
Projectleider
krista_esselinkkopie.png

Krista Esselink

Podcast Natuur Dichtbij

Betekenis vrijwilligerswerk en samenwerking

In deze aflevering van de Natuur voor Elkaar podcast “Natuur Dichtbij” zijn we in Lettele waar verjonging van het bos plaatsvindt door vrijwilligers. We horen wat groen vrijwilligerswerk zo belangrijk maakt voor de mensen die het doen. Verder hebben we het over een unieke Overijsselse samenwerking en het groene vrijwilligersplatform Groen Bezig.nl. Maak je borst maar nat en luister mee voor een gezonde portie natuur.

groen.svg

We willen dat meer bewoners mee kunnen doen met vrijwilligerswerk in de natuur, zowel in het landschap als in de bebouwde omgeving. Daarvoor willen we het aanbod in de ondersteuning van de groene vrijwilligers verbreden met nieuwe thema’s zoals Groen in de Stad en Groen in de Zorg. Om zoveel mogelijk mensen gelegenheid te bieden mee te doen, zetten we ons ervoor in verschillende typen vrijwilligerswerk te kunnen aanbieden (nieuwe interessegebieden, nieuwe werkwijzen, kortlopende projecten). De huidige groep (traditionele) vrijwilligers blijven we zo goed mogelijk faciliteren en waarderen.

Kleine doorkijk
naar de
toekomst

Toekomst
groen_kader_rechts.svg
grijs_kader.svg
210156_infographic_vr...

Groen vrijwilligerswerk verbindt de inwoners van Overijssel met hun landschap. In en met de natuur bezig zijn maakt je bewust van het landschap waar je in woont en leeft, en toont het belang van een goed beheer van dat landschap. Vrijwilligerswerk in de buitenlucht is gezond en maakt mensen gelukkig. Het landschap zorgt voor de mens en de vrijwilliger zorgt voor het landschap.  

Project

 Groene Vrijwilligers

SCROLL VERDER
scrollpijl-wit.png
Drijfveren en positieve effecten van Groen Vrijwilligerswerk

Corona heeft ons geleerd dat vrijwilligers zingeving ervaren door het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk (en dit ook ontzettend misten op het moment dat het even niet meer kon). De bijdrage die vrijwilligers leveren aan natuurherstel geeft hen een goed gevoel. Maar vrijwilligers zijn niet alleen actief in het beheer van natuur en landschap. Zij zetten zich ook vol enthousiasme in voor bijvoorbeeld natuureducatie, natuurexcursies en monitoring van dieren en planten. Dit gebeurt in natuurgebieden, maar ook in steden en dorpen. Vrijwilligers zijn ruwweg op te delen in herstellers, vertellers en tellers. Maar zoals elk mens uniek is, is ook elke vrijwilliger uniek.  

Door de samenwerking tussen de verschillende organisaties die met groene vrijwilligers werken is het aantal vrijwilligers de afgelopen jaren gestegen en dat zal ook blijven stijgen. Door ons gezamenlijke platform Groenbezig vinden ook mensen die niet zelfstandig de route kunnen vinden, of uit zichzelf gaan bewandelen, de weg naar groen vrijwilligerswerk. Daarnaast gaan vrijwilligers professioneler en veiliger te werk omdat ze vanuit de groene organisaties ondersteuning krijgen. Dit in de vorm van praktische begeleiding, advies en kennis voor groepen en individuen op maat, interessante en praktische cursussen, verzekeringen, EHBO en goed en veilig gereedschap. Ook krijgen vrijwilligers waardering vanuit de organisaties en worden vraag en aanbod voor landschapsbeheeractiviteiten/klussen bij elkaar gebracht. Door ons project is de samenwerking tussen de groene vrijwilligersorganisaties in Overijssel versterkt, wat onder andere geresulteerd heeft in nauwe samenwerking op het platform Groen Bezig, en het digitale Groen Bezig Festival!

Plusprojecten

Naast deze onmisbare basisactiviteiten, is er het afgelopen jaar ook veel aandacht besteed aan een plus op het vrijwilligerswerk. De maatschappij en het vrijwilligersbestand veranderen met de tijd mee, o.a. door vergrijzing en verstedelijking. Nieuwe activiteiten voor de groene vrijwilliger dienen zich aan, zoals groen in de stad en groen in de zorg. Het is belangrijk om deze nieuwe kansen en mogelijkheden op het gebied van vrijwilligerswerk te onderzoeken. Wat vragen deze thema’s voor ondersteuning en binding van de nieuwe groene vrijwilligers die hiermee aan de slag gaan? Hoe houden we vrijwilligerswerk interessant, voor jongeren en moderne burgers? Zijn vrijwilligers bereid wekelijks in actie te komen of is er meer belangstelling bij mensen om eens in de zoveel tijd wat te doen voor de natuur? In de plus-projecten verkennen we nieuwe mogelijkheden die bij succes toegevoegd zullen worden aan de basisactiviteiten. Een overzicht van onze plusprojecten (die net als het reguliere vrijwilligerswerk vanwege corona een pas op de plaats moesten maken, maar wel staan te trappelen om verder te gaan), vind je op de website van Groen Bezig. 

Een dag uit het leven van een Groen Bezig redacteur

Artikel

Groenbezig.nl is het Overijsselse vrijwilligersplatform; voor én door vrijwilligers. Het doel is om mensen te enthousiasmeren om een bijdrage te leveren aan onze prachtige, groene provincie. Verhalen uit het veld worden gedeeld, cursussen voor vrijwilligers onder de aandacht gebracht en het is een plek om nieuwe mensen te werven of om als vrijwilliger het aanbod te bekijken. Meerdere partners van Natuur voor Elkaar zijn betrokken bij dit platform. En meer dan 200 lokale en regionale vrijwilligersclubs zijn aangesloten. Mariska Brouwer vertelt ons in dit artikel hoe zij als vrijwillige redacteur te werk gaat om een verhaal te schrijven. 

"Hoi! Mijn naam is Mariska Brouwer en sinds maart 2020 maak ik deel uit van het redactieteam van Groenbezig. Echt de moeite waard: ik krijg de kans om regionale groene projecten en initiatieven beter te leren kennen, en ik mag er ook nog eens mooie online verhalen over maken. Inspiratie en informatie, niet alleen voor mezelf, maar juist ook voor anderen; heel leuk om te doen. 

Ons redactieteam bestaat momenteel uit 8 leden. We komen eens in de 6 weken digitaal bijeen voor onze vergaderingen. Dat is wel gek: door de coronamaatregelen heb ik alleen nog maar online overleg gehad met deze mede-redactieleden, wie weet krijgen we binnenkort de ruimte om elkaar ook live te ontmoeten.

Tijdens een online overleg bespreken we vooral de contentplanning: welke verhalen zijn ‘in behandeling’, welke aanvragen hebben vrijwilligersgroepen gedaan en welke onderwerpen willen we zeker nog toevoegen aan de rubriek ‘Verhalen uit het veld’? Dan kijken we wie het leuk vindt om een bepaald onderwerp verder op te pakken.

Als ik met een onderwerp aan de slag ga, achterhaal ik eerst de contactpersoon. Soms zoek ik daar zelf iemand voor op, maar meestal weet een van de vaste medewerkers precies wie ik nodig heb. Ik maak dan met die persoon een afspraak voor het interview - bij voorkeur op locatie - en lees alvast wat achtergrondinformatie. Elk interview is een nieuw verhaal natuurlijk, maar vanuit Groenbezig is er wel een rode draad: wat gebeurt er precies bij dit initiatief of project, en welke rol is er voor de vrijwilliger?

Zodra het interview is geweest, ga ik thuis met de uitwerking bezig. Ik leg het resultaat meestal even voor aan degene met wie ik gesproken heb, om vervolgens het artikel in concept klaar te zetten in het systeem van de website. En daarna wordt het artikel gepubliceerd. Omdat we met meerdere redactieleden zijn, gebeurt het publiceren centraal, zodat er gelet kan worden op verdeling tussen de publicatiemomenten.

Hoewel het afgelopen jaar in het teken van corona stond, konden we als redactieteam toch heel veel mooie verhalen schrijven en delen. En dat zullen we natuurlijk blijven doen! Ik ben alvast nieuwsgierig naar alle groene verhalen die door ons ontdekt mogen worden.”

Op de foto zie je hoe Mariska Adriaan Mosterman interviewt over het NK Tegelwippen: De actie voor heel Nederland om zoveel mogelijk tegels uit je tuin te wippen én er groen voor terug te planten.  Het hele artikel lees je hier op Groen Bezig

Project

 Groene Vrijwilligers

Groen vrijwilligerswerk verbindt de inwoners van Overijssel met hun landschap. In en met de natuur bezig zijn maakt je bewust van het landschap waar je in woont en leeft, en toont het belang van een goed beheer van dat landschap. Vrijwilligerswerk in de buitenlucht is gezond en maakt mensen gelukkig. Het landschap zorgt voor de mens en de vrijwilliger zorgt voor het landschap.  

Draai uw scherm om het magazine te lezen. 

Voor de hoogste leeskwaliteit kunt u het magazine het beste via uw computer/desktop bekijken.

SCROLL VERDER
scrollpijl.png