logo.png (copy)
Contact
Projectleider

Lieveke Crombach

groen_kader_rechts.svg (copy) Op de foto staat een jongen die een boom in de grond zet. verder staat er een vrouw op de foto die een schep in de grond slaat.

We vergroten het maatschappelijk bereik en initiatieven gaan over tot aanplant van bomen. We werken samen met allerlei doelgroepen, zoals inwoners, partners, maar ook bedrijven.

Kleine doorkijk
naar de
toekomst

Toekomst

Suzanne Swart kocht een prachtig nieuwbouwhuis in Deventer, maar die nieuwbouwwijk mag wel wat groener. "De bomen geven kleur aan je tuin, zijn de bloesems prachtig om te zien en ideaal voor bijen. De bomen zijn schuilplekken voor vogels en geven ons schaduw en koelte in de tuin. Onze tuin is nieuw aangeplant, maar het stikt er van de vogels, vlinders, hommels en bijen en andere insecten."

Dit Suzanne Swart die een boom geplant heeft. Ze staat trots voor haar boom.
Suzanne Swart uit Deventer
Op deze afbeelding staat Ferna Jalink die een boom geplant heeft.
Ferna Jalink uit Zwolle
Op de foto staat Bas van der Bruggen in een weiland bij een paar geplante bomen.
Bas van der Bruggen uit Nieuwleusen

Ferna Jalink uit Zwolle: “Ik zag de actie Iedereen een Boom voorbij komen en dacht: als iedereen zijn laatst geplante boom uploadt, komen we wel aan die 1,1 miljoen. En ik had net een appelboom en een magnolia geplant, dus die heb ik opgegeven. Want we hebben meer bomen nodig. Zeker met die hittestress.”

Bas van der Bruggen uit Nieuwleusen: “Het gaan niet alleen om groen, het gaat ook om het aanzicht; ik vind het aanzicht van zo’n gecultiveerd weitje erg saai. Bomen ‘breken’ het landschap; het zijn mooie zichtpunten. En onder de bladeren zitten, is toch iets anders dan onder zo’n afdakje zitten. Nu heb je ruimte om te mijmeren.” 

Een greep uit de aanmeldingen van enthousiaste Overijsselaren die hun geplante bo(o)m(en) hebben aangemeld bij 'Iedereen een boom'. 

Aanmeldingen 'Iedereen een boom' 

We hebben bomen nodig. Vergroening van stad en land draagt bij aan verbetering van klimaat en leefbaarheid. Inwoners hechten een groot belang aan een groene leefomgeving. Bovendien past het binnen het natuurbeleid van provincie Overijssel en levert het bijplanten van bomen een belangrijke bijdrage aan CO2-reductie.

In november 2018 werd de motie '1,1 miljoen bomen erbij in Overijssel’ aangenomen door PS; ofwel één boom per inwoner. Samen met Natuur en Milieu Overijssel en Landschap Overijssel geven we met het project ‘Iedereen een boom’ invulling aan deze motie.

We gunnen alle inwoners van Overijssel een boom. Iedereen een boom is één van de projecten waarmee we maatschappelijk draagvlak voor bomen creëren én tegelijkertijd groen dichter bij inwoners brengen. Dit kunnen we alleen samen met de inwoners van Overijssel bereiken. Daarom brengen we beschikbare locaties, donaties, concrete ideeën en enthousiaste inwoners bij elkaar.

We zien dat het project leidt tot spin-offs. Zo is er in gemeente Hof van Twente een actieve bomenwerkgroep opgericht en investeren ondernemers in nieuw bos om zo hun CO2-uitstoot te compenseren. Daarnaast zien we een groeiend bewustzijn bij inwoners van Overijssel wat bomen met hen doen. Zonder ‘Iedereen een boom’ zou er minder aandacht zijn voor bomen in Overijssel. Samen vergroten we de biodiversiteit.

Dit is een foto van een paar handen die een heel klein plantje in de grond plant.
Project

Iedereen een boom

SCROLL VERDER
scrollpijl.png (copy)
Op de foto staan drie mensen. twee staan en één zit op een bankje. één persoon heeft een schep in de hand, het lijkt alsof hij net aan het werk was.

Laat groene meters maken maar over aan de bomenwerkgroep Hof van Twente. Na enige verwarring over het aantal bomen dat beschikbaar zou komen, gingen deze enthousiastelingen fanatiek aan de slag om hun buurtschappen en buitengebied te vergroenen. Ze bezorgden 110 bomen her en der in de gemeente, maar hielden ook een digitale boomborrel, verspreidden kaarten met zaden, lieten kastanjes ontkiemen en maakten een lespakket voor scholen. Allemaal met één doel: een groene beweging maken die almaar groter groeit.

Aangepast

Iedereen een boom. Toen die motie was aangenomen door Provinciale Staten ging De Groene Loper in Hof van Twente meteen voortvarend aan de slag. Er werden gronden geworven en mensen enthousiast gemaakt om de verwachte 35.000 bomen kwijt te kunnen, voor elke inwoner van de gemeente één. Toen de plannen anders uitpakten en er maar 110 bomen te verdelen bleken, gingen de bomenliefhebbers niet bij de pakken neerzitten, maar pasten ze hun plannen aan. Want inmiddels waren al zoveel mensen in de gemeente aangestoken door hun enthousiasme dat het zonde zou zijn daar niets mee te doen.



“We kregen aanmeldingen uit allerlei hoeken. Van tuintjes in de bebouwde kom tot boerenerven en stukken grond van twee hectare” zegt aanjager Ina van de Riet uit Hengevelde glunderend. De Groene Loper en Hofkracht vormden samen een bomenwerkgroep. Die heeft er al een productief jaar op zitten, ondanks Corona. Bas Morsink uit Markelo maakte een mooie website waarop mensen onder andere meteen konden kiezen welke boom voor hen geschikt zou zijn. “We wilden in maart 2020 ook een Boomfeestdag houden, met optreden van Andre Manuel die een bomenlied had geschreven. Corona heeft ons flink in de enkels gebeten maar gelukkig kon veel ook wél”, zegt Henk-Jan Kempers uit Diepenheim.

Thuisbezorgd

Een echte natuurliefhebber laat zich niet uit het veld slaan door een beetje tegenwind, en dus sommen de drie gedreven op wat wel lukte: de vrijwilligers bezorgden de bomen afgelopen november gewoon bij de aanmelders aan huis, scholen kregen lesmateriaal, er was een bomenquiz met een boom als hoofdprijs, er werd digitaal ‘geboomd’ door de nieuwe eigenaren op een Boomborrel en in elke kern werden in manden boomzaden verzameld om die weer uit te laten groeien tot nieuwe bomen.



Volgens de drie is met ‘Iedereen een boom’ ook een zaadje geplant voor meer groen bewustzijn in de Hof van Twente, en dat willen ze nog verder uitbouwen de komende jaren. “Natuur voor Elkaar heeft een goede aanzet gegeven. Nu moet dat vuurtje niet doven, maar aangewakkerd blijven. Natuur voor Elkaar kan daarin ondersteunen”, vindt Bas. Henk-Jan noemt verbinding, kennis delen en besparingen door  samenwerking daarbij als voorbeelden van ondersteuning. En, heel belangrijk vinden ze alle drie, Natuur voor Elkaar moet elke gemeenschap op haar eigen manier laten opereren. “Alleen zo krijg je eigenaarschap, ook op de lange termijn”, weet Ina.

Ideeën genoeg

Ideeën hebben ze in Hof van Twente in elk geval nog genoeg. Zo zijn tussen de openbare buurtboomgaard in de Reggetuin net alle boomspiegels onder de gekregen fruitbomen ingezaaid. En is Bas bezig om alle 230 perenbomen die hij aanplantte, geïnspireerd door Iedereen een Boom, mogelijk te laten leasen door mensen die geen ruimte hebben om er zelf één te planten. “Groene plannen genoeg hier, daarin worden we ook volop gesteund door de gemeente. Natuur voor Elkaar kan ons helpen door ze te faciliteren en aan verwachtingsmanagement te doen zodat iedereen op tijd weet waar ‘ie aan toe is”, zeggen ze eerlijk.

“We kregen aanmeldingen uit allerlei hoeken” 

Hof van Twente wordt steeds groener

Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer, Kinderopvang Columbus Junior en Gastouderbureau 4Kids hebben een unieke overeenkomst getekend. Met deze overeenkomst kan Staatsbosbeheer een volledig nieuw bos planten tegen klimaatverandering.

Eind 2021 wordt begonnen met de aanplant van de vijf hectare (ruim zeven voetbalvelden) bos. Columbus Junior en 4Kids doneren de bomen, ruim 20.000. De grond wordt beschikbaar gesteld door de Provincie Overijssel. Staatsbosbeheer gaat de bomen planten en het bos beheren. Met de schenking van ruim 20.000 bomen wordt de CO2-uitstoot van 2020 en 2021 van Columbus Junior en 4Kids volledig gecompenseerd en werken de organisaties klimaatneutraal. Sebastiaan Dekkers, algemeen directeur Columbus Junior en 4Kids: “Wij maken onze kinderopvang op allerlei vlakken duurzamer en creëren bewustzijn bij onze kinderen over het belang van natuur en groen. Uiteindelijk willen we naar een uitstootvrije opvang. Zolang dat nog niet het geval is, planten wij elk jaar bomen om onze CO2-uitstoot volledig te compenseren.”

Aanplant van ruim 20.000 bomen op provinciale grond in Rijssen   

Op de foto staan gedeputeerde Ten Bolscher, directeur van Columbus Junior Sebastiaan Dekker, Staatsbosbeheer Overijssel bestuurder Herman Brink en boswachter Ine Nijveld. ze staan naast een bord en hebben net een overeenkomst getekend voor het aanplanten van bomen. blauw kader
Donatie 4Kids en Columbus Junior
dit is een foto van een boom.
Bomen voor huurders in Zwolle

Ruim 50 Zwolse huurders van deltaWonen ontvingen een boom voor in hun tuin. De bomen maken onderdeel uit van het project ‘100 bomen tegen hittestress’. Nog eens 50 bomen krijgen binnenkort een plek in gemeenschappelijke tuinen en perken en plantsoenen binnen de erfgrenzen van deltaWonen. De voorselectie van de bomen is in nauwe samenwerking met Natuur voor Elkaar gedaan. Ook heeft Natuur voor Elkaar een bijdrage gedaan aan de aanschafkosten van de bomen. De 100 geplante bomen worden allemaal aangemeld bij 'Iedereen een boom'. Bekijk het hele nieuwsbericht op de website van Iedereen een boom.


Dit is een foto van een paar handen die een heel klein plantje in de grond plant.
Project

Iedereen een boom

We hebben bomen nodig. Vergroening van stad en land draagt bij aan verbetering van klimaat en leefbaarheid. Inwoners hechten een groot belang aan een groene leefomgeving. Bovendien past het binnen het natuurbeleid van provincie Overijssel en levert het bijplanten van bomen een belangrijke bijdrage aan CO2-reductie.

Draai uw scherm om het magazine te lezen. 

Voor de hoogste leeskwaliteit kunt u het magazine het beste via uw computer/desktop bekijken.