TERUG NAAR OVERZICHT
Lieveke Crombach
We kunnen op dit moment op ad hoc basis knelpunten voor aanrijdingen met dieren oplossen. We lossen urgente faunaknelpunten op door te zoeken naar een goede balans tussen het voorkomen van faunaslachtoffers, verkeersveiligheid en het voorkomen van verkeershinder.
Op dit moment hanteren we de werkwijze om bij wegwerkzaamheden, waar mogelijk, de bermen in te zaaien met kruidenrijke mengsels. Zo vormen we de bermen om tot geschikter leefgebied voor met name insecten. Verder besluiten we na de praktijkproef met de Mowhawk hoe we vervolg kunnen geven aan natuurvriendelijk beheer van de provinciale bermen.
Kleine doorkijk
naar de toekomst
Er is steeds meer belangstelling voor bermbeheer. We willen meer bloemen in de berm, omdat dit goed is voor insecten. Statenleden hebben hier de afgelopen jaren regelmatig vragen over gesteld. In november 2018 besloten Provinciale Staten om voor dit doel € 100.000,- vrij te maken. Dit geld is besteed aan de pilot Slim bermbeheer.
Natuurvriendelijker maaien
Deze pilot is uitgevoerd samen met de eenheden Wegen & Kanalen en Economie & Cultuur. We hebben een innovatieve uitvraag in de markt gezet om een slim product te ontwikkelen om onze bermen gps- en data-gestuurd te maaien. Deze opdracht is gegund aan het Enschedese bedrijf Datacadabra. Zij hebben voor ons de MowHawk ontwikkeld in samenwerking met aannemer Jelle Bijlsma BV. Dit slimme apparaat gaat ons helpen om o.a. natuurvriendelijker te maaien. Door gps te benutten, kunnen we precies vastleggen waar wel en waar niet gemaaid is. Zo kunnen we stukken bermbegroeiing lang laten zodat niet alle bloemen en daarmee de nectar in één keer weg is. En we bieden insecten daarmee extra overwinteringsplekken. Het jaar daarop maaien we een lang gelaten stuk berm juist kort en laten we een ander stuk berm met rust. Zo wisselen we af welke stukken worden gemaaid.
Slimme camera
Terwijl de chauffeur op de maaimachine zijn werk doet, legt de MowHawk alle beelden vast. De camera is getraind op de detectie van zwerfvuil en herkent ook de invasieve plantenexoten Japanse duizendknoop en Reuzenberenklauw. Daarnaast berekent de MowHawk het gewicht van het gemaaide gras. In combinatie met de kennis over de aanwezigheid van zwerfvuil en ongewenste planten, geeft dit inzicht of het maaisel schoon genoeg is voor hergebruik. Met alle data die wij met behulp van de MowHawk ontvangen, zijn we in staat om onderbouwde beleidskeuzes te maken.
Goed voorbeeld doet volgen?
Het maaiseizoen van 2021 gebruiken we om de MowHawk uitgebreid in de praktijk te testen. Het systeem leent zich uitstekend voor verdere doorontwikkeling. We hopen door het geven van het goede voorbeeld ook partners als gemeenten en waterschappen te stimuleren om hun bermen en waterkanten natuurvriendelijker te gaan maaien. Voor gemeenten hebben we hiervoor de subsidie 'Ecologisch bermbeheer gemeenten' opengesteld.
De MowHawk
In juli 2020 hebben Provinciale Staten een motie aangenomen om 100 kilometer bloemrijke berm te realiseren, met aandacht voor het gebruik van zaden die van nature in de regio voorkomen. Met de huidige standaard werkwijze van de eenheid Wegen en Kanalen zaaien we waar mogelijk kruidenrijk in. Daarmee voeren we deze motie binnen vijf jaar uit. Hiernaast zie je een beeld waar we naar toe willen met onze bermen.
Bloemrijke bermen
Bij het aanleggen en onderhouden van wegen en kanalen wil Natuur voor Elkaar rekening houden met de natuur. Er liggen namelijk veel kansen als het gaat om planten en dieren langs wegen en kanalen. We zorgen voor het behoud van onze natuur, voor de veiligheid van weggebruikers en voor dierenwelzijn.
Hoe we dat doen? Door bijvoorbeeld te zorgen dat infrastructuur minder grote barrières vormt, zodat (vooral) dieren makkelijk kunnen oversteken tussen natuurgebieden aan weerszijden van de wegen en kanalen. Zo hopen we dat er in de toekomst minder dieren worden aangereden. Uitgangspunt is om op de tekentafel de natuur al zoveel mogelijk mee te nemen in de plannen. In een aantal pilotprojecten verkennen we hoe een dergelijke natuurinclusieve aanbesteding en uitvoering eruit ziet.
We zorgen voor een bloemrijke inrichting van de bermen voor meer insecten in en rondom de bermen. Daarmee verhogen en beschermen we de biodiversiteit. Dit is nu nog vooral gericht op de eigen provinciale wegen en beheer, maar we willen partnerorganisaties graag inspireren en mee laten leren.
Natuurinclusieve infrastructuur
Langs de N334 bij Zwartsluis is een speciale ottervoorziening aangelegd zodat de otter veilig de weg over kan steken. Door dit soort natuurinclusieve maatregelen heeft de otterpopulatie in Nederland een enorme boost gekregen. Hans Bekker van werkgroep Calutra Zoogdiervereniging en projectleider Lieveke Crombach leggen het effect van zo'n voorziening en de maatregelen die wij als provincie nemen uit. Kijk voor meer informatie op www.zoogdiervereniging.nl.
Natuurinclusief werken bij infrastructuurprojecten
In een aantal pilotprojecten verkennen we vanuit de provincie wat de beste manier is om natuurinclusief te werken bij infrastructurele projecten. De maatregelen voor natuur zijn bij enkele projecten recent uitgevoerd of worden binnenkort uitgevoerd. Ze staan op de kaart hiernaast. Door op de kaart te klikken wordt deze interactief en vind je meer informatie over de pilots. Dankzij sommige maatregelen kunnen dieren zich veiliger van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen; de infrastructuur vormt een minder grote barrière. Populaties kunnen zich zo beter ontwikkelen omdat hun leefgebied groter wordt. Tegelijkertijd komen minder dieren om het leven vanwege een aanrijding. Dat betekent ook dat het veiliger wordt voor de weggebruikers. Daarnaast zorgen andere maatregelen ervoor dat de bermen langs de wegen geschikter worden als leefgebied voor verschillende soorten, zoals insecten en de Overijsselse ‘Aandachtsoorten’.
Natuurinclusieve infrastructuur
Bij het aanleggen en onderhouden van wegen en kanalen wil Natuur voor Elkaar rekening houden met de natuur. Er liggen namelijk veel kansen als het gaat om planten en dieren langs wegen en kanalen. We zorgen voor het behoud van onze natuur, voor de veiligheid van weggebruikers en voor dierenwelzijn.
Draai uw scherm om het magazine te lezen.
Voor de hoogste leeskwaliteit kunt u het magazine het beste via uw computer/desktop bekijken.